Súčasný predseda PSK Peter Chudík je kandidátom Smer-u do ďalších volieb

26.05.2005 Celý región

Súčasný predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík sa stal kandidátom strany Smer - sociálna demokracia na tento post aj pre druhé volebné o...
Súčasný predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík sa stal kandidátom strany Smer - sociálna demokracia na tento post aj pre druhé volebné obdobie. Na tlačovej konferencii v Prešove 18. mája to oznámil predseda Krajskej rady (KR) Smer-u Stanislav Kubánek.

Kubánek povedal, že Chudík nie je členom ich strany. Chudík k tomu dodal, že ani do strany nevstupuje, bude teda nezávislým kandidátom Smer-u.
Rozhodnutie KR sa zrodilo na zasadnutí v utorok 17. mája. O dôvodoch prečo Smer napokon stavia vlastného kandidáta Kubánek povedal, že táto strana je v Prešovskom kraji najsilnejšou, \"má sústavne 34 percent\". Podľa neho sú preto oprávnené \"požiadavky našich členov, našich funkcionárov, aby aj my sme išli s vlastným kandidátom\". O Chudíkovi povedal, že je to vhodný typ na to, aby voľby vyhral, pretože \"je osobnosťou v tomto kraji, ktorý dokáže veci riešiť aj v prospech ľudí\". O tom, s kým bude Smer rokovať o podpore pre Chudíka, Kubánek povedal, že Smer je silný, preto očakáva, že iné strany využijú situáciu a podporia Chudíka.
Z relevantných politických subjektov v Prešovskom kraji je Smer posledným, kto oznámil meno svojho kandidáta do jesenných volieb predsedu PSK. Pred tým už tak urobili ĽS - HZDS (Ján Dobrovič), KDH (Dušan Hruška) a SDKÚ (Jozef Polačko). Kubánek pripustil, že boli v strane pnutia okolo osoby kandidáta. Na verejnosti sa objavili aj ďalšie mená, ale nikto nebol oficiálnym uchádzačom. KR rokovala len o jednom návrhu - Chudíkovi.
Chudík je toho názoru, že je na tom lepšie pred týmito voľbami ako pred voľbami v roku 2001. \"Vstupujem s lepším menom, \" poznamenal. V roku 2001 mal úlohu favorita Juraj Kopčák, prehral však v druhom kole o niečo vyše 200 hlasov a Chudík sa stal prekvapujúcim víťazom. Vtedy kandidoval ako člen HZDS s podporou Smer-u, SDĽ. Po vylúčení z HZDS zakladal Ľudovú úniu, v ktorej členstvo napokon ukončil v júni 2004. Chudík pripustil útoky na svoju osobu z tábora ĽS - HZDS. Verí však, že predvolebná kampaň bude mať politickú kultúru.

(jj)
 

Vyberte región